U bent hier

Naamswijziging

U wilt uw voornaam of die van uw kind wijzigen? Dan help ik u hier graag verder mee! Als één van de weinige advocaten bieden wij een naamswijziging procedure voor een aantrekkelijk en vast tarief aan.

Uw naam geeft u die persoonlijke identiteit waar u recht op heeft. Het kan gaan om een wijziging van een voornaam, maar ook om het toevoegen van een nieuwe voornaam of het schrappen van voornamen. Een rechter oordeelt of er voldoende redenen zijn c.q. u een zwaarwegend belang heeft om de voornaamswijziging te kunnen toewijzen.

 • De advocaat stelt alle juridische stukken voor u op.
 • De indiening van het verzoek is binnen enkele weken afgerond.
 • Voor een vast tarief van € 990,- inclusief BTW- en kantoorkosten, exclusief griffierecht. In sommige gevallen betaalt u slechts € 345,- exclusief gematigd griffierecht (wanneer u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand) 
 • Vraag hier een voornaamswijziging procedure aan 

De procedure voor het wijzigen van een voornaam

Een voornaamswijziging kunt u verzoeken bij de rechtbank door middel van een verzoekschrift dat is opgesteld door een advocaat. Marjolein Tonk staat u bij in deze procedure. U kunt een voornaamswijziging voor u zelf verzoeken of voor uw minderjarige kind.

Vast tarief

Advocaat Marjolein Tonk heeft ruime ervaring op het gebied van naamswijzigingen en kan u dan ook bijstaan in het traject om uw voornaam of die van uw kind te wijzigen.
De procedure voor de voornaamswijziging biedt het kantoor aan voor een vast tarief van
€ 990,- inclusief BTW- en kantoorkosten, exclusief griffiekosten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Onze complete aanpak voor naamswijzigingen

 • intakegesprek
 • opstellen concept verzoekschrift
 • een aanpassingsronde
 • opstellen definitief verzoekschrift
 • verzoekschrift indienen bij de rechtbank
 • op de hoogte houden van het verdere verloop van de procedure
 • bijkomende werkzaamheden.
Wat zijn redenen om een voornaam te laten wijzigen?

Er zijn verschillende redenen voor een verzoek tot een voornaamswijziging. Deze redenen kunnen onder andere zijn: 

 • een onjuiste aangifte van de voornaam (roepnaam) bij de geboorte;
 • psychische hinder (bijvoorbeeld geloofsovertuigingen, culturele afkomst, een slechte herinnering aan een naam of wanneer u de naam niet mooi vindt);
 • maatschappelijke hinder (bijvoorbeeld het gebruik van één of meerdere andere namen;
 • een niet passende naam na geslachtsverandering;
 • adoptie.

Bij een naamswijziging procedure is de wetgeving behoorlijk streng. Het verzoek dient daarom goed onderbouwd te worden. Als criterium geldt dat er voldoende zwaarwichtige belangen aanwezig dienen te zijn bij een voornaamswijziging. Voorts mogen er geen redenen van algemeen belang aanwezig zijn die zich verzetten tegen de naamsverandering.

Wat kunt u zelf doen voor de voornaamswijziging?

Ter onderbouwing van uw verzoek kunnen bewijsstukken worden overgelegd. U kunt hierbij onder andere denken aan een geboortekaart, diploma’s of andere bewijzen van inschrijvingen onder een andere naam en een geschreven en ondertekende verklaring met uw redenen voor het verzoek tot naamswijziging.

Hoe lang duurt de procedure voor een voornaamswijziging?

Voor de start van de procedure voor de voornaamswijziging heeft u een gesprek met Marjolein Tonk. Hierin kunt u uw redenen aangeven voor uw voornaamswijziging, waarna deze uitgebreid met u worden doorgenomen.

De duur van de procedure is afhankelijk van de behandeltijd bij de rechtbank. Na het indienen van het verzoekschrift is de gemiddelde behandeltijd bij de rechtbank tussen de drie en zes weken. Doorgaans worden voornaamswijziging procedures schriftelijk afgehandeld. In uitzonderlijke gevallen kunt u worden opgeroepen voor een zitting. Tijdens de gehele procedure houden wij u op de hoogte van de stand van zaken.

Indien het verzoek tot voornaamswijziging wordt toegewezen, dient de naam nog ingeschreven te worden in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar u geboren bent. Indien u in het buitenland geboren bent en u heeft uw geboorteakte ingeschreven in Den Haag, zal de inschrijving van de naamswijziging daar plaatsvinden. Overigens wordt door de rechtbank de beroepstermijn van drie maanden afgewacht alvorens zij overgaat tot toezending van de beschikking aan de gemeente met het verzoek de wijziging in de BRP op te nemen.

Klantervaring:

"Beste Marjolein,

Ik ben heel blij dat ik jou gekozen heb om mee samen te werken; toen ik je website voor het eerst zag kreeg ik direct het gevoel dat het verzoek tot voornaamswijziging zou worden toegewezen als ik jou zou vragen om mij bij te staan bij deze zaak. Deze droom is uitgekomen dankzij de goede diensten die jij levert. Hartelijk dank. Tonk Advocatuur & mediation: "Professioneel, betrouwbaar en ervaren". Ik wens jou veel succes. Hartelijke groet"

Ono uit Zuid-Limburg

 

 

Wilt u uw naamswijziging goed geregeld hebben?

Neem dan nu contact met ons op of bel 030 - 26 80 591.

Onze regio: heel Nederland, Utrecht, Amersfoort, Hilversum, Bilthoven, De Bilt, Zeist, Woerden, Houten en Leidsche Rijn