U bent hier

Erkenning of ontkenning vaderschap

Erkenning vaderschap

Wanneer er een kind wordt geboren binnen het huwelijk wordt de man waarmee de vrouw getrouwd is volgens de wet aangemerkt als de vader van het kind. Als er geen sprake is van een huwelijk wordt de erkenning vaak tijdens de zwangerschap of daarna door de ouders geregeld bij de gemeente.

Wanneer de biologische vader het kind wenst te erkennen en de moeder wenst daar niet aan mee te werken, kan aan de rechter vervangende toestemming gevraagd worden. Marjolein Tonk helpt u verder in deze procedure tot het verkrijgen van vervangende toestemming voor erkenning.

De gevolgen van erkenning

De man wordt alimentatieplichtig t.o.v. het kind;het kind erft van de man;het kind kan de naam van de man krijgen;het kind krijgt de Nederlandse nationaliteit als de man Nederlander is.

Ontkenning vaderschap

Het omgekeerde kan ook het geval zijn bijvoorbeeld wanneer de man waarmee de vrouw gehuwd is niet de biologische vader is. In sommige gevallen kan het vaderschap dan worden ontkent. Hiervoor dient tevens een verzoek te worden ingediend bij de rechtbank.

Gerechtelijke vaststelling van het vaderschap

Gerechtelijke vaststelling van het vaderschap is een manier om een familierechtelijke band tot stand te brengen tussen de biologische vader en het kind.

De rechter kan in bepaalde gevallen het vaderschap van de man vaststellen. Bijvoorbeeld wanneer de vader het kind niet wenst te erkennen of omdat de man inmiddels is overleden voordat erkenning heeft plaatsgevonden.

Als aannemelijk is dat de man de mogelijke verwekker van het kind is, kan met een DNA-onderzoek worden aangetoond of de man inderdaad de vader is. Als de vermoedelijke vader zijn medewerking weigert, kan de rechter genoegen nemen met ander bewijs dan het DNA-onderzoek.

 

Gerelateerde links

Echtscheiding en alimentatie  

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over erkenning of ontkenning van het vaderschap? Neem dan gerust contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Over de auteur

Marjolein Tonk is echtscheidingsadvocaat en MfN-registermediator. Vanuit haar kantoor nabij Utrecht begeleidt ze mensen bij goed en snel scheiden. De aanpak van Marjolein kenmerkt zich door persoonlijke aandacht, betrokkenheid en oplossingsgerichtheid, waarbij uw belang en dat van uw eventuele kinderen voorop staat!

 

Regio

Ons kantoor is gevestigd nabij Utrecht, Hilversum, Amsterdam, Leidsche Rijn, Amersfoort, Zeist, Nieuwegein en Bilthoven.

Onze regio: heel Nederland, Utrecht, Amersfoort, Hilversum, Bilthoven, De Bilt, Zeist, Woerden, Houten en Leidsche Rijn