U bent hier

Verhuizen..... en de kinderen dan?!

Hoe moet het met de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken als vader of moeder gaat verhuizen naar elders?

Co-ouderschap

Zeker als er sprake is van een co-ouderschap kunnen er problemen ontstaan bij een verhuizing met een kind na scheiding. Ik raad aan hierover altijd iets op te nemen in het ouderschapsplan. Je kunt elkaar uiteindelijk niet verbieden te verhuizen, maar je kunt wel een intentie naar elkaar toe uitspreken. Bijvoorbeeld dat jullie, tot de kinderen de leeftijd van 12 jaar hebben bereikt, bij elkaar in de buurt en de school zullen blijven wonen.

Weekendregeling bij verhuizen met kind na scheiding

Ook als er alleen sprake is van een weekendregeling kan een verhuizing, zeker op een flinke afstand tot problemen leiden. Vaak vormt het brengen en halen dan een struikelblok. Ook hier raad ik aan om in het ouderschapsplan afspraken op te nemen. Bijvoorbeeld dat vader het halen en brengen voor zijn rekening neemt zolang de ouders in een straal van een aantal kilometers van hun huidige woonplaats wonen of dat er om en om wordt gehaald en gebracht.

Samen oplossen of naar de rechter

Ouders kunnen samen overeenkomen of de kinderen meeverhuizen of bij de andere ouder gaan of blijven wonen. Als de kinderen officieel bij de andere ouder gaan wonen, is er sprake van wijziging van het hoofdverblijf.

Helaas komt het zeer regelmatig voor dat ouders er samen niet uitkomen en tussenkomst van de rechter noodzakelijk is.

Vervangende toestemming verhuizing

Als de ene ouder geen toestemming geeft voor de verhuizing van het kind na scheiding, kan de andere ouder om vervangende toestemming voor verhuizing bij de rechter vragen. De vertrekkende ouder is namelijk wel vrij om te verhuizen maar in geval van gezamenlijk gezag kan het kind niet zonder meer meeverhuizen als de andere ouder daar niet mee instemt. De rechter kan in dat geval beslissen over een verhuizing van de minderjarige.

Wijziging hoofdverblijf

Als de achterblijvende ouder niet wil dat het kind meeverhuist, dan kan bij de rechtbank om wijziging van het hoofdverblijf van het kind worden verzocht. Bij toewijzing van het verzoek zal het kind zijn of haar hoofdverblijf voorts bij de andere ouder hebben.

Belangenafweging

In beide gevallen weegt de rechter de belangen af van het kind en die van de ouders. De verhuizende ouder moet de reden en noodzaak van de verhuizing kunnen aangeven. Bijvoorbeeld werk of huisvesting. Belangen van het kind zijn bijvoorbeeld geen wisseling van school, de onrust van verhuizen en afbreken van sociale contacten. De belangen van de achterblijvende ouder spelen uiteraard ook een rol.

Meer weten?

Mocht je nog vragen hebben over een wijziging hoofdverblijf of vervangende toestemming van de rechter i.v.m. verhuizing, neem dan gerust contact met mij op.

Over de auteur

Marjolein Tonk is echtscheidingsadvocaat en MfN-registermediator. Vanuit haar kantoor nabij Utrecht begeleidt ze mensen bij goed en snel scheiden. De aanpak van Marjolein kenmerkt zich door persoonlijke aandacht, betrokkenheid en oplossingsgerichtheid, waarbij uw belang en dat van uw eventuele kinderen voorop staat!

Regio
Ons kantoor is gevestigd nabij Utrecht, Hilversum, Amsterdam, Leidsche Rijn, Amersfoort, Zeist, Nieuwegein en Bilthoven.


Gerelateerde links
Echtscheiding en uw kind

Onze regio: heel Nederland, Utrecht, Amersfoort, Hilversum, Bilthoven, De Bilt, Zeist, Woerden, Houten en Leidsche Rijn